SkötselRåd för Wheaten

Förmånen man får av att äga en trimras är att de ofta blir så väldigt hanterbara! De tillbringar en hel del tid uppe på trimbordet i sina liv.

En gång i veckan bör din Wheaten få en genomgång uppe på bordet. Här nedan följer ett litet schema på vad du bör titta igenom på din hund samt vad du bör ha för redskap.

 


Detta behöver du till vardagsskötseln av din Wheaten:

 

 Ett bord:
Gärna ett trimbord. Det viktiga är att bordet har en halkfri matta samt att bordet har lagom storlek. Hunden ska få plats på det men det bör inte vara mkt större än så, risken finns att hunden går omkring på bordet & försvårar skötseln. En pall eller lite högre stol kan vara skönt att ha också, för att spara din rygg. Se till att ha bra belysning. Man kan även sätta en spegel på väggen vid trimbordet. Detta underlättar då man klipper sin Wheaten, då slipper man vända på hunden hela tiden för att se hur man klippt på andra sidan.

Det gäller att från början vara bestämd med vilka regler som gäller uppe på bordet. Lägg mkt träning vid trimbordet den första tiden. Även om valpar inte har så mkt päls att kamma i, så är det viktigt att den lär sej att bli hanterad på bordet. Man kan kamma i den lilla päls som finns, klämma å känna på tassar, i tänder osv.
 
Ge den gärna någon godbit mellan varven, å visa din uppskattning då den sköter sej! Den ska vara lugn & tycka om känslan av att vara på bordet.
Visa även att du är missnöjd om den blir bångstyrig eller vill bita på redskapen, säg ett bestämt NEJ!

Lär den att det är ABSOLUT FÖRBJUDET att hoppa ner från bordet! Ta för vana att ALLTID lyfta ner hunden då du är klar.

 

 Tips på "bra att ha grejer" :

Bakre raden från vänster:
Öronrensflaska + bomullspads
Potatismjöl
Kloklippare
Mindre sax
Effileringssax
Pudelsax (lång)
Schampo + Balsam
Längst bak hänger ett trimförkläde, det skyddar dina kläder från päls.


Främre raden från vänster: 
Liten tovskärare
Tät stålkam
Rullkam (tänderna rullar lätt igenom tovorna!)
Karda (gärna av märket DoggyMan, de sliter inte på pälsen!)
Peang
Fästingpenna
Tandskrapa + Plaque Off (medel att lägga i hundens mat, förhindrar effektivt tandsten!) eller BucaDog tandgel!
+ några godisbitar att belöna hunden med!

 

 Att göra en gång i veckan :

 

Karda

Börja med att se till att hunden är ren & torr innan du sätter kardan i pälsen!
Karda igenom hela hunden ordentligt, det är viktigt att du har en karda som inte sliter på pälsen (använd gärna en karda av märket DoggyMan). Jag brukar ha hunden stående först & sedan lägger jag den ned på bordet, så jag kommer åt under magen, i armhålorna & ljumskarna.

 

Kamma

Efter kardningen är det dags för kammarna. Jag brukar börja med rullkammen. Den har roterande tänder vilket gör att kammen inte tar tvärstopp då den kommer till en tova. Då jobbar man sej igenom några gånger med rullkammen i tovan, å vips så är den borta! Se upp extra noga under armbågarna & i ljumskarna, där brukar det lätt tova sej. Efter rullkammen kan man gå igenom hunden med den fintandade stålkammen, då får man bort alla eventuella små tovor.

Ta dej tid att verkligen gå igenom all päls med kammarna, detta är det enda sättet att få hunden genomgången på tovor!

 

Kloklippning

Ta för vana att toppa klorna ca en gång i veckan. Då blir pulporna i klorna inte så långa & det är lättare att få korta fina klor på sin hund!

Var lugn & bestämd då du klipper klor. Överdramatisera inte detta, det ska vara en naturlig process som vilken annan skötsel som helst!  Se till att ha en bra klotång som är vass.

Tips! Skulle du råka klippa i pulpan så agera lugnt, då blir inte hunden rädd. Se till att ha potatismjöl hemma! Det är blodstoppande. Ta en nypa mjöl mellan fingrarna & tryck det hårt mot den blödande pulpan, håll fast i någon minut. Se därefter till att fortsätta klippa några klor till, så hunden inte blir skrämd för kloklippningen i framtiden.

 

 

 Saker som bör göras med jämna mellanrum:
 

Skrapa tänderna

Ta för vana att alltid se över tänderna! Var gärna extra flitig & borsta hundens tänder några gånger i veckan!

Jag ger Plaque Off i maten, det förhindrar tandsten väldigt effektivt. Ibland får man dock skrapa tänderna, då tandstenen börjat få fäste.

Lägg ned hunden på sidan. Öppna munnen & skrapa med tandstens-skrapan uppifrån tandköttskanten & nedåt mot tandens nederkant. Den gul/bruna hinnan ska bort.

Se gärna över så att tandköttet har en fin ljusrosa färg, att inget har fastnat emellan tänderna & att alla tänder sitter fast. Det ska inte lukta illa i munnen, det är ett tecken på att någonting är galet.

 

Klipp rent under tassarna

Detta förhindrar att fukt får fäste, tassen torkar snabbare.

Skulle hunden skada sej i tassen så är det lättare för dej & veterinären att se skadan.

Använd den mindre saxen. Vill man så använd en sax med rundad framkant, det förhindrar att man klipper hunden av misstag. Se till att alltid hålla saxen jämns med tassen, då är det inte så stor risk att man råkar  klippa hunden. Rikta aldrig spetsen in mot tassen!

 

Klipp runt tassarna

Det gör att hunden ser mer välvårdad ut! Dessutom blir det lite mindre smuts & grus som fastnar å följer med in på golvet hemma...

Klipp bara längst ned runt tassen, inte för mkt upp mot övre delen av tassen.

På Wheaten ska man klippa fram de två främsta klorna på framtassarna.

 

Ryck bort pälsen
i öronen

Håll örat pälsfritt inuti. Det förhindrar att fukt samlas & gör så att det kan bildas svamp eller andra infektioner i örat.

Ta för vana att rycka bort håret som finns inuti örat, ta gärna bort det med hjälp av en peang .

 Gör man det med jämna mellanrum så hinner det inte bildas så mkt hår, då blir  det inte så smärtsamt för hunden då det ska göras.

 

Tvätta öronen

Det finns många som säger att man inte ska greja för mkt med hundens öron. Då kan man skapa problem istället för att göra gott... Tror det ligger mkt i det uttalandet.

Men ibland kan man behöva göra rent med ett öronrens. Om örat börjar lukta lite eller om det ser smutsigt ut.

Spruta ner lite öronrens i örat, massera därefter ordentligt bakom örat. Låt hunden gå & ruska sej ca 1 timma efteråt. Det gör att smutsen drivs ut. Ta sedan lite bomullspads & torka rent runt ytterörat.

Om örat luktar illa, om det är var eller brun gegga i det, kontakta veterinären för att få bot på det!

 

Putsa öronkanterna

Ett skönhetstips är att jämna till pälsen på öronen, det gör susen för utseendet på din Wheaten!

Klipp jämns med öronkanterna, se bara upp så att du inte klipper i örat!

Glöm inte göra nästa steg, se punkten nedan.

 

Effilera öronlapparna

Tunna ur pälsen på öronlappen med hjälp av effileringssaxen. Håll örat så att örat fälls ned i sitt naturliga läge, pälsen under vecket ska tunnas ur, resten lämnas.
Gör en snygg övergång, det ska se naturligt ut & inte bilda något hack eller kraftig övergång.

 

Hygienklipp

För att hålla ändalykten ren & fin så behöver du emellanåt klippa rent från päls. Hanhundarna kan få lite extra klippning under mage & snopp, för att kunna hållas fräscha.

Ta chansen att kontrollera hundens könsorgan, att de är fria från flytningar & att de ser normala ut. Hanhundar kan behöva få en förhudsrengöring med hjälp av ett medel, förhundsrens, emellanåt. Det finns att köpa hos veterinären eller i Djuraffären.

 

Klippmaskin

Om du känner att du vill ha lite extra hjälpmedel så kan det vara smidigt att införskaffa en trimmaskin. Med den kan du t ex klippa öronkanter & öronlapparna.

Jag rekommenderar att skaffa en ordentlig maskin! En som orkar & inte kärvar.
Ett bra märke är Oster.

 

 



 Tips på hur du badar din Wheaten :

Ca varannan till en gång i månaden bör din Wheaten få sej ett bad. Ibland kan man låta det gå lite längre mellan gångerna & ibland kan pälsen bli "sträv & fet" lite fortare. På sommaren brukar det bli lite tätare mellan baden, för då är utställningssäsongen i full gång!

Införskaffa ett bra schampo & balsam. Använd helst inte produkter som är anpassade för oss människor. Det kan vara värt att lägga en extra peng på produkterna, då får man bra kvalité & ofta är dessa produkter väldigt spädbara.

Emellanåt behöver pälsarna även en inpackning! Känns pälsen torr & spröd så kan det vara dags för en inpackning. Dessa produkter hittar man inte bland hundschampo-grejerna, utan dessa brukar jag köpa hos min egen frisör. Det blir ett väldigt bra resultat på hundens päls!

 

Innan du ställer din Wheaten i duschen så bör du se till att:

*Hunden står stadigt, införskaffa en halkmatta om du har ett halkigt underlag i duschen eller i badkaret. Hunden kan bli väldigt rädd om den halkar! Gör badningen till något positivt!

*Se till att hunden är genomborstad! Har den tovor i pälsen då man badar den så filtas tovorna ihop fullständigt & det blir inte alls kul att borsta hunden fri från tovor efteråt...


Tips!

Tänk på att gärna ge hunden ett bad på kvällen. Efter att den fått sin sista rastning, så inte hunden går ut fuktig i pälsen & blir kall.

Se till att hunden håller sej varm & inte blir nedkyld efter badet. Vissa hundar kan bli frusna efter bad, andra bryr sej inte alls.

 

1. Blöt hunden

Börja med att blöta hunden. Vattnet ska vara lite mer än ljummet. Blöt uppifrån & nedåt. Undvik att spola strålen rakt in i öronen.

 

2. Schampo + balsam

Schamponera hunden ordentligt. Från skägg till svanstipp. Skölj sedan ur ordentligt. Skulle hunden vara riktigt smutsig, schamponera en gång till, skölj ur.

Sen är det dags för balsam. Krama lite extra balsam i behängen på pälsen. Läs även på flaskan om det står några särskilda anvisningar, vissa märken rekommenderar att produkten ska verka i några minuter.

Schampo gör att hårstrået blir rent men samtidigt så öppnar hårstrået upp sej. För att sluta igen strået & skydda det mot slitage & skador använder man balsam.

 

3. Torka

Torka med en badhandduk. Gnid inte för mkt utan krama ur pälsen med badhandduken. Allt för att inte slita för mkt på pälsen.

 

Lycka till med din vardagsskötsel!